4.10.11

Η τερηδόνα του μπιμπερό

  
Η κατάσταση αυτή πήρε την ονομασία της από τις γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι κ.λ.π.) που περιέχονται στο γάλα ή στην πιπίλα που δίνουμε στα μωρά ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο στόμα των μωρών, όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, περιέχονται μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά "χρησιμοποιούν" τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές και στα υγρά για να παράγουν οξέα. Τα οξέα προκαλούν τον τερηδονισμό των δοντιών.
Πολλοί γονείς συνηθίζουν να βάζουν ζάχαρη ή μέλι στο γάλα που προσφέρουν στα παιδιά τους για να τα "δελεάσουν" ώστε να το καταναλώσουν με ευκολία. Αυτή όμως η συνήθεια μπορεί να καταστρέψει τα νεογιλά δόντια. Αν μάλιστα η κατανάλωση γίνεται καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καταστροφή είναι μεγαλύτερη. Σημειώστε εδώ ότι τα δοντάκια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα απ’ ότι τα δόντια των ενηλίκων.
Η κατάσταση που περιγράψαμε μπορεί να προκαλέσει πόνο και ανησυχία στο παιδί. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα (ορθοδοντικά και άλλα) στα μόνιμα δόντια που θα τα διαδεχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου