28.9.11

Τραύμα




  • Ο τραυματισμός των δοντιών και των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι (περιοδόντιο) είναι πολύ συχνός κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία.
  • Η πιο συχνή βλάβη στα νεογιλά δόντια είναι η νέκρωση του πολφού, που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα μετατόπισης του δοντιού και κυρίως εμβύθισης στο φατνίο. Συμπτώματα της νέκρωσης είναι η αλλαγή του χρώματος του δοντιού και η πιθανή δημιουργία αποστήματος.
  • Στα μόνιμα δόντια συχνά είναι τα κατάγματα του δοντιού και σπανιότερα τα κατάγματα της ρίζας, η μετατόπιση και η πλήρης εκγόμφωση (ολική έξοδος από τη θέση του).
  • Η άμεση αντιμετώπιση από τον Παιδοδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση του τραυματισμένου δοντιού, είναι όμως καθοριστική σε περίπτωση ολικής εκγόμφωσης μόνιμου δοντιού. Στην περίπτωση αυτή, το δόντι πρέπει αμέσως να πλυθεί προσεκτικά με νερό, να επανατοποθετηθεί στη θέση του στο φατνίο και να αναζητηθεί το συντομότερο οδοντίατρος για την αντιμετώπισή του.
Για την πρόληψη του τραυματισμού των δοντιών συνιστάται η χρήση ειδικών ναρθήκων, ιδιαίτερα από παιδιά με έντονη αθλητική δραστηριότητα


Κάταγμα δοντιού.
Αλλαγή χρώματος δοντιού
λόγω νέκρωσης του πολφού
      
Μετά την αποκατάσταση
του κατάγματος
Μετά τη θεραπεία
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου